Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OWOCOWE GOŁĄBKI

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 18 proc 250 ml
masło 125 g
ryż 1 woreczek
jabłka 1 1/2 szt
kiwi 1 szt
Morela suszona 12 szt
rodzynki 1 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
pomarańcza 1 szt
Bazylia suszona Prymat
listki melisy cytrynowej
żurawina
limonka 1 sok
woda 100 (gorąca)
winogrona zielone 1 małe gronko
kapusta biała 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: OWOCOWE GOŁĄBKI

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie,przestudzić.Kapustę parzyć w gorącej wodzie,zdejmować kolejno liście.Z liści usunąć środkowy nerw,większe liście przekroić na połowę.
Jabłka,kiwi obrać,pokroić w kostkę,morele w słupki.Do miski włożyć ryż,dodać pokrojone w kostkę owoce,morele,żurawinę,rodzynki.Wlać miód,sok wyciśnięty z limonki,przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Krok 1 - OWOCOWE GOŁĄBKI foto
2
Na każdym liściu kapusty ułożyć porcję farszu i po jednym winogronie i zwinąć roladkę.Zwinięto gołąbki posypać solą,pieprzem oraz bazylią.
Na patelni rozgrzać część masła i przesmażyć gołąbki z dwóch stron,zdjąć z patelni.
Krok 2 - OWOCOWE GOŁĄBKI foto
3
Na tłuszcz ze smażenia wlać gorącą wodę,zagotować,przelać przez sito.Do gorącego wywaru wlać śmietanę,przyprawić do smaku solą,pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem,wyłożyć liśćmi kapusty,posypać solą, bazylią ,położyć kilka kosteczek masła.Ułożyć usmażone gołąbki.
Pomarańczę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie,pokroić w półplasterki ,usunąć ewentualne pestki i przełożyć nimi gołąbki.Położyć kilka listków melisy,oraz pozostałe masło.Całość zalać sosem.Naczynie z gołąbkami włożyć do rękawa do pieczenia lub przykryć folią spożywczą.
Krok 3 - OWOCOWE GOŁĄBKI foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiekać 45 min. Podawać gorące jako samodzielne danie.
Krok 4 - OWOCOWE GOŁĄBKI foto
5
Danie to jest przykładem na to,że gołąbki wcale nie muszą zawierać mięsa.Są pyszne,pachnące owocami .Zadowolą nie jedno podniebienie,nie tylko jarosza,a jak ozdabiają stół ?
Krok 5 - OWOCOWE GOŁĄBKI foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 04.07.2013 10:09
Cudownie się prezentują!
halina17 03.07.2013 20:15
Ciekawa jestem jak smakują , jak komponuje się smakowo biała kapusta z takim farszem owocowym.
Kolorowa 03.07.2013 14:08
ciekawe nadzienie
Zdzisław 03.07.2013 11:57
dla mnie to nowość
Pyszota 02.07.2013 20:51
ciekawy pomysł
kokoszka
kokoszka 02.07.2013 20:46
ciekawe jak smakuje
migotka28 02.07.2013 20:30
owocowych gołabków jeszcze nie próbowałam
Monia 02.07.2013 20:21
Piękne! Też takich jeszcze nie jadłam ;-P
Piotr-21 02.07.2013 19:42
fajny pomysł
Megg 02.07.2013 19:40
takich gołąbków jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbwała
as28 02.07.2013 19:32
mniam mniam
joanna30 02.07.2013 19:22
bardzo oryginalny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak