Przepis i sposób przygotowania na: OWOCOWE GOŁĄBKI
Kroki postępowania
Jabłka,kiwi obrać,pokroić w kostkę,morele w słupki.Do miski włożyć ryż,dodać pokrojone w kostkę owoce,morele,żurawinę,rodzynki.Wlać miód,sok wyciśnięty z limonki,przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Na patelni rozgrzać część masła i przesmażyć gołąbki z dwóch stron,zdjąć z patelni.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem,wyłożyć liśćmi kapusty,posypać solą, bazylią ,położyć kilka kosteczek masła.Ułożyć usmażone gołąbki.
Pomarańczę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie,pokroić w półplasterki ,usunąć ewentualne pestki i przełożyć nimi gołąbki.Położyć kilka listków melisy,oraz pozostałe masło.Całość zalać sosem.Naczynie z gołąbkami włożyć do rękawa do pieczenia lub przykryć folią spożywczą.