Owoce zapiekane z otrębami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    150 gram
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • na kruszonkę otrębową

  • masło

    120-150 gram
  • cukier

    80
  • mąka pełnoziarnista

    50
  • otręby owsiane

    80 gram
  • otręby żytnie

    80 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • otręby pszenne

    50 gram
  • orzechy

    2 łyżki
  • jabłko winne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone śliwki/jeśli są zbyt suche można je wcześniej namoczyć/ i otręby granulowane, wymieszać. Przygotowaną żaroodporną foremkę do zapiekania posmarować masłem/ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia/ .Można użyć jednej większej foremki lub kilka mniejszych /takich na jeden raz/.Przygotowane jabłka wyłożyć do foremek . W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, tak aby otrzymać masę o konsystencji kruszonki./dodać połowę orzechów/.I taką właśnie kruszonką posypać owoce.Na wierzch wyłożyć pozostałe orzechy. Piec w rozgrzanym piekarniku/180 st./ około 35 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smakosz6 22.06.2012 12:02
pycha
Betka 31.05.2012 17:33
mniam mniam coś dla mnie;))
parysek10 16.05.2012 16:02
wygląda niezwykle apetycznie
Aneta41 16.05.2012 08:28
to cos dla mnie
iziona 16.05.2012 07:33
Zdrowy deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat