Owoce zapiekane pod kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2
  • truskawek, mogą być mrożone

    kilka
  • kawałków brzoskwini z syropu (w sezonie świeżej)

    kilka
  • z połowy cytryny

    sok
  • g masła

    100
  • szkl. mąki pszennej

    1
  • szkl. cukru trzcinowego Demerara

    3/4
  • szczypta soli

    1
  • ml śmietany kremówki

    200
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki i banany umyć, obrać, z gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, i skropić sokiem z cytryny. Ananasy i brzoskwinie z puszki osączyć dokładnie, także podzielić na mniejsze części. Truskawki świeże opłukać, osączyć, pozbawić szypułek; mrożonych nie rozmrażać! Masło rozetrzeć z mąką, cukrem i solą na grudkowatą masę. Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem, wyłożyć owoce, posypać grubo kruszonką. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż wierz dobrze się zrumieni. Nakładać porcje gorącego deseru na talerzyki albo do pucharków. Podawać z dużą łyżką bitej śmietany (ubitej bez cukru, deser jest wystarczająco słodki) i polać ew. sosem karmelowym albo polewą czekoladową. Polecam bo to na prawdę pyszny deser!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 29.12.2012 09:10
przepyszne
Kikiriki 20.03.2012 17:58
wygląda pysznie
Sarenka 16.05.2011 11:05
Krótko - pyszne!
Koper 03.11.2010 08:58
Uwieliam kruszonkę, a takie owoce-rewelacja jak dla mnie :)
wedith1 18.09.2010 13:45
Jak ja lubię kruszonkę .....
justyna111 11.09.2010 11:19
fajne
Lidia11 11.09.2010 10:42
super
iwa643 09.09.2010 08:43
fajowe
izoldaaa6 07.09.2010 22:38
super deserek,musi być pychotka
SmakolykiJoanny 07.09.2010 09:35
jakas nowośc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat