Owoce morza po Gregoriańsku :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryczka chilli

    1 szt
  • pomidory krojone z puszki

    2 szt
  • pieczarki

    3 szt
  • boczek wędzony

    100 gram
  • cebula biała

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • czosnek

    5 ząbków
  • krewetki mrożone

    1 opakowanie
  • owoce morza

    1 opakowanie
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka
  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • ryż brązowy

    2 woreczki
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Owoce morza po Gregoriańsku :) foto
To popisowe danie mojego Ukochanego Grzegorza :)
Pokroić boczek w kostkę i wrzucić na zimną patelnię.
Pieczarki kroimy na 4 części i dorzucamy do boczku. Jak pieczarki puszczą wodę dodajemy papryki pokrojone w kostkę i posiekaną papryczkę chili. Podlewamy połową szklanki wina i łyżką sosu sojowego.
Krok 2 - Owoce morza po Gregoriańsku :) foto
Dodajemy pomidory z puszki, dusimy na średnim ogniu. Rozgrzewamy drugą patelnię z łyżką oliwy. podsmażamy pokrojone cebule i posiekane 3 ząbki czosnku , gdy cebule się zeszklą dodajemy krewetki i mieszankę owoców morza (zamrożone) , podlewamy pozostałym winem, gotować na małym ogniu aż zredukuje się powstała woda.
Krok 3 - Owoce morza po Gregoriańsku :) foto
Dodajemy owoce morza do papryki. Dorzucić dwa posiekane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente ryż.
Gotować jeszcze 5-7 minut. Posypać pietruszką.
Opcjonalnie - doprawić sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Alicee
Wino - najlepiej Vermouth, ale niekoniecznie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat