Owoce leśne pod migdałową kruszonką

Owoce leśne pod migdałową kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borówki

    250 g
  • maliny świeże

    500 g
  • jagody

    1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
  • mąka krupczatka

    1,5 szklanki
  • zielone migdały

    0.5 szklanki
  • masło

    100 g
  • śmietana

    1-2 łyżki
  • cukier puder

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Owoce leśne pod migdałową kruszonką

Przygotowanie:
1. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy cukrem trzcinowym oraz dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół szklanki dokładnie zmielonych migdałów oraz 2 łyżki cukru pudru.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
4. Wszystko dokładnie i wyrabiamy. Jeśli kruszonka nie będzie chciała się połączyć w jednolite ciasto możemy dodać jedną lub dwie łyżki śmietany.
5. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
7. Owoce pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru, a po bokach zacznie bulgotać pyszny owocowy sos.
8. Najlepiej podawać ze śmietaną ubitą z ekstraktem waniliowym lub lodami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

adelajda 30.07.2013 07:29
lubię owoce pod kruszonką
Mniam 30.07.2013 07:25
Pięknie wygląda i na pewno smaczny.
everay 29.07.2013 21:36
pięknie wyglada
joanna30 29.07.2013 21:13
Uwielbiam takie desery :)
Adamorek 29.07.2013 19:29
smakowity deser
sanielcia 29.07.2013 19:12
Fajny deserek
kala9287 29.07.2013 19:05
smaczniutki deser
Czarnula87 29.07.2013 18:51
bardzo smakowite
Pomocnik 29.07.2013 18:42
super wyglądają
iwi 29.07.2013 18:13
Przepyszny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat