Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
borówki
250 g -
maliny świeże
500 g -
jagody
1/2 szklanki -
cukier trzcinowy
2 łyżki -
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki -
mąka krupczatka
1,5 szklanki -
zielone migdały
0.5 szklanki -
masło
100 g -
śmietana
1-2 łyżki -
cukier puder
2-3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Owoce leśne pod migdałową kruszonką
1. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy cukrem trzcinowym oraz dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół szklanki dokładnie zmielonych migdałów oraz 2 łyżki cukru pudru.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
4. Wszystko dokładnie i wyrabiamy. Jeśli kruszonka nie będzie chciała się połączyć w jednolite ciasto możemy dodać jedną lub dwie łyżki śmietany.
5. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
7. Owoce pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru, a po bokach zacznie bulgotać pyszny owocowy sos.
8. Najlepiej podawać ze śmietaną ubitą z ekstraktem waniliowym lub lodami.
Komentarze (10)