Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce leśne pod migdałową kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 250 g
maliny świeże 500 g
jagody 1/2 szklanki
cukier trzcinowy 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
mąka krupczatka 1,5 szklanki
zielone migdały 0.5 szklanki
masło 100 g
śmietana 1-2 łyżki
cukier puder 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce leśne pod migdałową kruszonką

Przygotowanie:
1. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy cukrem trzcinowym oraz dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół szklanki dokładnie zmielonych migdałów oraz 2 łyżki cukru pudru.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
4. Wszystko dokładnie i wyrabiamy. Jeśli kruszonka nie będzie chciała się połączyć w jednolite ciasto możemy dodać jedną lub dwie łyżki śmietany.
5. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
7. Owoce pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru, a po bokach zacznie bulgotać pyszny owocowy sos.
8. Najlepiej podawać ze śmietaną ubitą z ekstraktem waniliowym lub lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.07.2013 07:29
lubię owoce pod kruszonką
Mniam 30.07.2013 07:25
Pięknie wygląda i na pewno smaczny.
everay 29.07.2013 21:36
pięknie wyglada
joanna30 29.07.2013 21:13
Uwielbiam takie desery :)
Adamorek 29.07.2013 19:29
smakowity deser
sanielcia 29.07.2013 19:12
Fajny deserek
kala9287 29.07.2013 19:05
smaczniutki deser
Czarnula87 29.07.2013 18:51
bardzo smakowite
Pomocnik 29.07.2013 18:42
super wyglądają
iwi 29.07.2013 18:13
Przepyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak