Przepis i sposób przygotowania na: Ovos mexidos
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę lub paseczki .Na patelni rozgrzać masło i smażyć szynkę . Pomidory i paprykę pokrojone drobno wrzucić na patelnię kiedy szynka juz się zrumieni . Wbić na miseczkę jajka ( sprawdzam na wszelki wypadek osobno każde jajko by uniknąć przykrej niespodzianki ).Wlać na patelnię , wsypać pokrojony szczypior . Smażyć mieszając aż się zetnie . Doprawiać dopiero po usmażeniu ( pieprz i jeśli trzeba sól ) bo szynka jest słona .
Pomidorki Lima bardziej mi pasowały od naszych gatunków choć - nie wiem czy akurat takie w Portugalii rosną ale poprzez związki kulturowe Portugalii z Ameryką Południową bardziej mi pasują . A do tego zwyczajnie je lubię .
Oczywiście najlepsze Presunto są tak drogie , że jeszcze raczej nie pojawiają się u nas w sprzedaży ( kg potrafi kosztować ok. 1200 zł ) - ale bez problemu można dostać takie za połowę ceny i dla amatorów 2 plasterki za 10 zł albo mniej to wart uciechy smakowej wydatek.
Ja trafiłam kiedyś na dzień Iberyjski w markecie i kupiłam po 4 plasterki Jamon Serrano , Presunto .A potem sprofanowałam ją ( po 1 plasterku zjadłyśmy z gruszką i melonem ) to znaczy posmarowałam każdy plasterek olejem by sie nie utleniał , zawinęłam w folie spożywczą i zamroziłam - by wyciągać do specjalnych dań gdzie ich dodatek jest niezbędny .Dziś skorzystałam z takiego plasterka ( krojony cieniusieńko przez całą szynkę jest jak papierek i zupełnie wystarcza do jajecznicy dla 2 osób .Wszystkim którzy lubią intensywny aromat szynek długo dojrzewających powinno smakować .Ostrożnie z solą bo szynka jest bardzo słona .