Otrębowe placki na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • otręby owsiane

    1 szklanka
  • maślanka

    1/2 szklanka
  • białko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    1/2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Otrębowe placki na maślance foto
Otrębowe placki na maślance

otręby owsiane – 1 szk.
maślanka - 1/2 szk.
białko - 1 szt.
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy – 1 łyżeczka
ostra papryka wędzona – 1/2 łyżeczki
czubryca czerwona – 1/2 łyżeczki
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
sól morska – do smaku

DODATKOWO:
olej rzepakowy – do smażenia
Krok 2 - Otrębowe placki na maślance foto
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać z maślanką roztrzepaną z białkiem. Wystarczy wymieszać widelcem, nie ma potrzeby miksować mikserem. Doprawić do smaku.
Krok 3 - Otrębowe placki na maślance foto
Placki można smażyć na patelni bez tłuszczu, ale smażone na odrobinie oleju są dużo smaczniejsze. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron.
Krok 4 - Otrębowe placki na maślance foto
Usmażone układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubioną sałatką.

*z tej porcji ciasta wyszło mi 8 placków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patusia713 04.11.2014 19:40
wypróbuje ;)
Granita 01.11.2014 23:55
rewelacyjne
Wafelek2601 11.09.2014 07:13
pyszne placuszki
Aleksandra/Olcia 23.08.2014 21:14
Lubie taki placuszki
Klausia 22.06.2014 20:59
ciekawe placki :)
pawlito 18.06.2014 08:48
apetycznie wyglądają
aginaa 14.06.2014 18:26
zjadlabym chetnie
aginaa 05.06.2014 20:58
wspaniale danie
anemon 31.05.2014 18:08
Polecam, bo nie dość, że dietetyczne, to też smaczne.
gacopierz23 21.05.2014 13:52
czas spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat