Przepis i sposób przygotowania na: Oszukane rafaello
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , ciągle ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Na sam koniec dodajemy gorącą wodę – mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut.
Masa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do galaretki, mieszać aż się czekolada rozpuści, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić , porcjami dodawać tężejącą galaretkę. Na koniec dodać wiórki kokosowe ( część zostawić do dekoracji).
Masę wylewamy na wystudzony biszkopt. Posypujemy kokosem i wiórkami czekoladowymi.
Włożyć do lodówki na min. 2 godz. ( ja po stężeniu, foremką wycięłam kształt serca )