Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszukane rafaello

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 4 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
woda 1 łyżka
śmietana 30% 500 ml
czekolada biała 2 tabliczki
galaretka cytrynowa 2 szt
wiórki kokosowe 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Oszukane rafaello

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , ciągle ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Na sam koniec dodajemy gorącą wodę – mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut.

Masa:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do galaretki, mieszać aż się czekolada rozpuści, odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić , porcjami dodawać tężejącą galaretkę. Na koniec dodać wiórki kokosowe ( część zostawić do dekoracji).

Masę wylewamy na wystudzony biszkopt. Posypujemy kokosem i wiórkami czekoladowymi.

Włożyć do lodówki na min. 2 godz. ( ja po stężeniu, foremką wycięłam kształt serca )

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 15.02.2014 14:22
fajne ciastko
halina17 14.02.2014 18:14
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak