Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszukane przepiórcze udka z pomidorkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 200 ml
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
mąka 300 g
mięso mielone 350 g
paluszki
cebula biała 1 szt
pomidory suszone Smak 10 szt
czosnek z oliwkami Smak 10 szt
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oszukane przepiórcze udka z pomidorkami

Na stolnicę przesiej 250 gramów mąki.
W mące zrób dołek i wlej w niego kefir.
Do kefiru dodaj sodę i sól (do smaku).
Wyrób ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodaj pozostałe 50 gramów mąki.
Do zmielonego mięsa dodaj bardzo drobno poszatkowaną cebulę i pomidorki suszone,posiekane ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrób na gładką masę.
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy.
Wykrawaj z ciasta koła za pomocą dużego kubka (o średnicy 7 cm).
Na środku każdego koła połóż paluszek (paluszek ma wystawać poza koło).
Na środku kół połóż po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi.
Zlep końcówki kół na zasadzie lepienia pierogów. Przyciśnij mocniej w miejscu, gdzie wystaje paluszek.
Przetnij każdego pieroga na pół.
Roztrzep 2-3 jajka i przygotuj bułkę tartą. Każde "udko" maczaj w jajku, następnie obtaczaj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Przełóż na patelnię "udka" i smaż je z każdej strony na bardzo małym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak