Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OSZUKANE MINI UDKA

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kefir 200 ml
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
mąka 250-300 g
mięso mielone 350 g
paluszki
cebula 1
pieprz
ząbki czosnku 3
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: OSZUKANE MINI UDKA

Wyrabiamy ciasto ze szklanki mąki, kefiru, sody i soli – konsystencją powinno odpowiadać cieście na pierogi.. Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól i czosnek. Wyrabiamy na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy krążki jak na pierogi. Na środku kładziemy paluszka i przykrywamy go farszem. Zlepiamy końcówki jak zwykłe pierogi. Przecinamy każdego pieroga na pół. Każde udko obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce, po czym smażymy na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 24.02.2016 16:02
fajny pomysł
dodi 24.02.2016 11:26
świetny pomysł
pestka 23.02.2016 18:44
ciekawa propozycja
Róża1 23.02.2016 16:57
świetny pomysł na pyszne mięsko :-).
kuchcik89 23.02.2016 16:36
fajny pomysł na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak