Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 30 dag
kapusta biała 3 szklanki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
seler 1/8 sztuki małej
lubczyk 1 gałązka
ziemniaki 4 sztuki
Kminek cały Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
olej roślinny 2 łyżki
wywar z gotowania kapusty 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
natka pietruszki 3 łyżki
bulion drobiowy 3 szklanki( moze byc z kostki)
Cebulka smażona Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach

Kroki postępowania

1
Kapustę pozostałą od gołąbków pokroić.
Krok 1 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
2
Zalać wodą tak by ją przykryła i obgotować ( ok. 20 minut).Odcedzić zostawiając 1 szklankę wywaru.
Krok 2 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
3
Żeberka ( umyte i osuszone)Pokroić na kawałki ( z jedną kostką ).Utrzeć na tarce jarzynowej pietruszkę i seler.
Krok 3 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
4
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka , liście laurowe , ziela angielskie i kminek. Smażyć na rumiano z obu stron. Dorzucić utarte warzywa i mieszając podsmażyć aż zmiękną i lekko się zrumienią ( zrobi się karmel).
Krok 4 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
5
Przełożyć do garnka. Dołożyć liście lubczyku, prażoną cebulkę, kapustę.
Krok 5 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
6
Obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę ziemniaki.
Krok 6 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
7
Dorzucić ziemniaki.
Zalać bulionem i wywarem z gotowania kapusty. Gotować ponad godzinę aż żeberka będą bardzo miękkie.
Krok 7 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
8
Wyłowić liście lubczyku, liście laurowe i ziela angielskie- wyrzucić.
Mięso wyjąć z zupy i odłożyć ( na gorąco usunąć kostki).
Krok 8 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
9
Doprawić zupę do smaku dodając koncentrat ,mielony pieprz i maggi.

* po usiekaniu i obgotowaniu 3 szklanki + 1 szklanka wywaru z gotowania kapusty
Krok 9 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto
10
Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :)

Podawać posypaną usiekana natka pietruszki.
Można żeberka po wyluzowaniu kostek włożyć ponownie do zupy , a można zrobić z nich 2 danie ( miałam 6 kawałków żeberek to 2 wsadziłam w 2 porcje zupy, a resztę zostawiłam na drugi obiad).
Krok 10 - Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 28.05.2013 13:50
zabieram do ulub :) muszę wypróbować :)
paulina2157 28.05.2013 13:49
pycha kapuśniaczek. A podsmażone żeberka z warzywami dodają smaku temu kapusniaczkowi
miroslawa 28.05.2013 13:03
bardzo apetyczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak