Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszczędne risotto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 sztuka
mrożone warzywa 100 gram
ryż 100 gram
bulion ok.1,5 litra
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Oszczędne risotto

Kroki postępowania

1
Na gorącym oleju przesmażyć ryż, aż się zeszkli. Podgrzać bulion.
Krok 1 - Oszczędne risotto foto
2
Dolać na patelnię ok. jedną chochelkę bulionu, dobrze wymieszać. Gdy ryż wsiąknie cały płyn, dolać znowu chochelkę (dzięki temu unikniemy przypadkowego zrobienia zupy, jeśli dolejemy za dużo :))
Krok 2 - Oszczędne risotto foto
3
Gdy ryż będzie półtwardy, dodać mrożone warzywa (ja wybrałam mieszankę marchewki, brokułów i kukurydzy), podlać troszkę bulionem, wymieszać.
Krok 3 - Oszczędne risotto foto
4
Udko należy wcześniej ugotować albo upiec, "obrać" z mięsa i pokroić w kostkę. Nazwałam ten przepis "oszczędnym risotto", gdyż polecam do tej potrawy używać udek, które dzień wcześniej piekliśmy na obiad, ale rodzinka nie zjadła wszystkiego albo mięska z zupy. W ten sposób ugotujemy na jednym mięsie dwie potrawy :)
Następnie dorzucić kawałki mięska na patelnię, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 30 sekund - 1 minutę.
Krok 4 - Oszczędne risotto foto
5
Serwować na gorąco!
Smacznego :)
Krok 5 - Oszczędne risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 06.06.2014 10:48
uwielbiam takie dania
Motorek 20.12.2013 09:25
fajny przepis
Janina 10.11.2013 15:46
Świetne jedzonko;)
Małgorzata106 04.11.2013 21:13
na pewno przepyszne
Marta11 04.11.2013 19:05
szybkie jedzonko
patryska76 04.11.2013 17:20
Ciekawy przepis ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak