Przepis i sposób przygotowania na: Oszczędne ciasto z morelami
Białka i mleko wlać do miski, dodać ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką.
Do drugiej miski przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier puder i szczyptę soli. Wlać około 1 szklanki roztrzepanych białek z mlekiem. Ciasto przez chwilę miksować na najniższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem.
Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną dwóch foremek o wymiarach 8,5 x 28 cm.
Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na plasterki, oprószyć je mąką i układać cienką warstwą na cieście.
Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.