Ostry domowy ketchup z papryki i chili

Ostry domowy ketchup z papryki i chili

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 kg
  • papryczka chili

    15 dag
  • czosnek

    2 główki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 kg
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • sól

    2 łyżki
  • ocet

    350 ml
  • olej roślinny

    300 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ostry domowy ketchup z papryki i chili

Kroki postępowania

Krok 1 - Ostry domowy ketchup z papryki i chili foto
Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek.
Krok 2 - Ostry domowy ketchup z papryki i chili foto
Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Krok 3 - Ostry domowy ketchup z papryki i chili foto
Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Poison1988 05.10.2015 08:15
nie ma jak to domowy ketchup, świetne zdjęcia :)
W poszukiwaniu inspiracji 03.10.2015 23:09
Do wypróbowania w przyszłym roku :)
Franciszek 03.10.2015 23:08
dobry przpis
pajbek 03.10.2015 20:35
Taki lubię :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat