Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostry domowy ketchup z papryki i chili

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 kg
papryczka chili 15 dag
czosnek 2 główki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
cukier 1/2 kg
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
sól 2 łyżki
ocet 350 ml
olej roślinny 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ostry domowy ketchup z papryki i chili

Kroki postępowania

1
Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek.
Krok 1 - Ostry domowy ketchup z papryki i chili foto
2
Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Krok 2 - Ostry domowy ketchup z papryki i chili foto
3
Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.
Krok 3 - Ostry domowy ketchup z papryki i chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.10.2015 08:15
nie ma jak to domowy ketchup, świetne zdjęcia :)
W poszukiwaniu inspiracji 03.10.2015 23:09
Do wypróbowania w przyszłym roku :)
Franciszek 03.10.2015 23:08
dobry przpis
pajbek 03.10.2015 20:35
Taki lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak