Przepis i sposób przygotowania na: Ostrrra ryba, czyli czarniak z pikantną salsą
misie mieszamy warzywa, dodajemy pastę z chilli, posiekaną pietruszkę, kilka płatków chilli, opcjonalnie ścieramy ząbek czosnku, a jeżeli lubimy bardziej zwartą strukturę dodajemy łyżkę przecieru . Mieszamy salsę tak, by jej nie rozdrobnić, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby odrobiną soku z cytryny.
Tak przygotowaną salsą przykrywamy filety i umieszczamy w piekarniku na ok 15 minut (dokładny czas zależy od właściwości pieca). Bez obaw, ryba nie wyschnie, nie musimy przykrywać jej folią, dzięki płaszczowi z salsy zachowa swą delikatność. Jako, że jesteśmy na etapie fascynacji kiełkami, zachęcamy do podawania ryby na kiełkach rzodkiewki w towarzystwie opiekanych ziemniaczków bądź bagietki.
Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman