Ostrrra ryba, czyli czarniak z pikantną salsą

Ostrrra ryba, czyli czarniak z pikantną salsą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dwa filety z czarniaka

    2 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • duzy pomidor

    1 sztuka
  • harissa

    1 łyżka
  • suszone płatki chilli

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • świeżo mielona sól i pieprz

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Naczynie do zapiekania skrapiamy delikatnie oliwą. Układamy w nim dwa filety, skrapiając je odrobiną soku z cytryny, lekko oprószając solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (termoobieg). Ryba czeka na blacie, teraz salsa. Duża miska, ostry nóż, deska do krojenia. Paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę drobno siekamy umieszczamy w misie. Pomidora nacinamy na krzyż, umieszczamy na chwilę we wrzątku, po czym zdejmujemy skórkę. Wycinamy gniazdo nasienne, kroimy pomidora w drobną kostkę. W

misie mieszamy warzywa, dodajemy pastę z chilli, posiekaną pietruszkę, kilka płatków chilli, opcjonalnie ścieramy ząbek czosnku, a jeżeli lubimy bardziej zwartą strukturę dodajemy łyżkę przecieru . Mieszamy salsę tak, by jej nie rozdrobnić, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby odrobiną soku z cytryny.

Tak przygotowaną salsą przykrywamy filety i umieszczamy w piekarniku na ok 15 minut (dokładny czas zależy od właściwości pieca). Bez obaw, ryba nie wyschnie, nie musimy przykrywać jej folią, dzięki płaszczowi z salsy zachowa swą delikatność. Jako, że jesteśmy na etapie fascynacji kiełkami, zachęcamy do podawania ryby na kiełkach rzodkiewki w towarzystwie opiekanych ziemniaczków bądź bagietki.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

artur1304

03.01.2014 14:12
palce lizać mniam

agnieszkalider

11.02.2013 22:20
palce lizać

Kate131

02.02.2013 09:14
super

Kasnaj

13.01.2013 13:41
Wygląda superrrrrrrrrr :)

Ola1984

13.01.2013 13:37
Wygląda obłędnie! Lubię takie połączenia.

IwonaKa

13.01.2013 13:33
świetnie przyrządzona,super rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat