Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Ostrrra ryba, czyli czarniak z pikantną salsą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dwa filety z czarniaka
2 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
cebula
1/2 sztuka
duzy pomidor
1 sztuka
harissa
1 łyżka
suszone płatki chilli
1 szczypta
sok z cytryny
1 łyżka
świeżo mielona sól i pieprz
1 szczypta
natka pietruszki
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ostrrra ryba, czyli czarniak z pikantną salsą

Naczynie do zapiekania skrapiamy delikatnie oliwą. Układamy w nim dwa filety, skrapiając je odrobiną soku z cytryny, lekko oprószając solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (termoobieg). Ryba czeka na blacie, teraz salsa. Duża miska, ostry nóż, deska do krojenia. Paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę drobno siekamy umieszczamy w misie. Pomidora nacinamy na krzyż, umieszczamy na chwilę we wrzątku, po czym zdejmujemy skórkę. Wycinamy gniazdo nasienne, kroimy pomidora w drobną kostkę. W

misie mieszamy warzywa, dodajemy pastę z chilli, posiekaną pietruszkę, kilka płatków chilli, opcjonalnie ścieramy ząbek czosnku, a jeżeli lubimy bardziej zwartą strukturę dodajemy łyżkę przecieru . Mieszamy salsę tak, by jej nie rozdrobnić, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby odrobiną soku z cytryny.

Tak przygotowaną salsą przykrywamy filety i umieszczamy w piekarniku na ok 15 minut (dokładny czas zależy od właściwości pieca). Bez obaw, ryba nie wyschnie, nie musimy przykrywać jej folią, dzięki płaszczowi z salsy zachowa swą delikatność. Jako, że jesteśmy na etapie fascynacji kiełkami, zachęcamy do podawania ryby na kiełkach rzodkiewki w towarzystwie opiekanych ziemniaczków bądź bagietki.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur1304 03.01.2014 14:12
palce lizać mniam
agnieszkalider 11.02.2013 22:20
palce lizać
Kate131 02.02.2013 09:14
super
Kasnaj 13.01.2013 13:41
Wygląda superrrrrrrrrr :)
Ola1984 13.01.2013 13:37
Wygląda obłędnie! Lubię takie połączenia.
IwonaKa 13.01.2013 13:33
świetnie przyrządzona,super rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak