Ostro-kwaśna makrela

Ostro-kwaśna makrela

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makrela

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cytryna

    do smaku
  • trawa cytrynowa

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • oliwa z oliwek

    do smaku
  • pomidory z puszki

    6 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • pieprz cayenne

    2 łyżeczki
  • pietruszka zielona

    do smaku
  • koperek zielony

    do smaku
  • imbir

    kilka kawałek
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ostro-kwaśna makrela
Makrele płuczemy wodą i osuszamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i trawą cytrynową. Czosnek i imbir drobno siekamy obtaczając nimi rybę, dodając do środka oraz w przygotowane wcześniej nacięcia. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Ostro-kwaśna makrela
Następnego dnia układamy makrele na folii aluminiowej, nadziewamy i obtaczamy świeżo zerwanym koperkiem oraz pietruszką. Dodajemy również sos pomidorowy (ja nie miałam akurat domowego, więc użyłam pomidorów z puszki z odrobiną koncentratu dodając sól oraz pieprz czarny i cayenne).
Krok 3 - Ostro-kwaśna makrela
Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika dajemy rybę w folii. Przez pierwsze 15 minut pieczenia ryba powinna być przykryta z góry drugim kawałkiem folii, który na kolejne 15 minut pieczenia zdejmujemy, aby ryba się przypiekła.
Krok 4 - Ostro-kwaśna makrela
Gotową rybę podajemy najlepiej z białym półsłodkim winem. SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia7

23.04.2014 14:26
jeszcze takiej nie jadałam

artur7

22.09.2013 16:15
musi byc pyszne

Bernadeta1

27.06.2013 17:30
na pewno jest bardzo smaczna

adelajda

23.06.2013 07:28
zapowiada się ciekawie

Dorian

02.06.2013 18:43
pysznie podana rybka

Ola1984

31.05.2013 09:09
Ale fajna rybka :) Uwielbiam ryby więc podana w taki sposób z pewnością by mi posmakowała :) Pysznie :)

kasienka23

30.05.2013 21:01
chętnie wypróbuję!

Megg

30.05.2013 19:49
rewelacyjna rybka

2milutka

30.05.2013 17:24
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat