Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostre babeczki z pokrzywowym kremem

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche babeczki w opisie
jajko 5
pokrzywy 40 sztuk
cebula 1
chrzan korzeń
majonez 2 łyzki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ostre babeczki z pokrzywowym kremem

Kroki postępowania

1
Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
10 dag masła
1 jajko
kopiasta łyżka jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki soli

Na stolnicy wysypujemy mąkę, dajemy zimne masło, jajko, jogurt oraz sól – siekamy nożem, a następnie zagniatamy ręcznie do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części, robimy z nich średniej grubości wałki, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20-30minut. Po tym czasie ciasto dość cienko wałkujemy, wyklejamy nim foremki (do każdej wkładamy kilka fasolek) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170*. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 27 sztuk.
Krok 1 - Ostre babeczki z pokrzywowym kremem foto
2
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania kremu
Krok 2 - Ostre babeczki z pokrzywowym kremem foto
3
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i po ostudzeniu kroimy na połówki i przekładamy do malaksera, dodajemy również cebulę oraz 2 łyżki świeżo startego chrzanu i majonez. Pokrzywy zbieramy i oczyszczamy. W garnku nastawiamy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pokrzywy i gotujemy je 2-3 minuty, odcedzamy i przekładamy do malaksera. Całość miksujemy na jednolity krem, doprawiamy do smaku z solą i pieprzem, by nadać ostrości.
Krok 3 - Ostre babeczki z pokrzywowym kremem foto
4
Gotowy krem nakładamy na babeczki i gotowe : ) Smaczna i bardzo zdrowa przekąska gotowa : )
Krok 4 - Ostre babeczki z pokrzywowym kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 05.01.2014 14:56
Ciekawe połączenie smaków i składników.
Klausia 27.09.2013 13:16
pomysł nie z tej ziemi :D
gosia56 05.09.2013 20:42
SUPER POMYSŁ
Lis 23.08.2013 00:08
Intrygujące, koniecznie muszę spróbować:)
IwonaDD 18.06.2013 10:27
jestem pod wrażeniem pomysłowości, nigdy bym nie wpadła by zrobić pokrzywowy, zdrowy krem!!!!!!
Róża1 14.06.2013 17:14
wyglądają superowo:-)
Stenka 12.06.2013 06:36
ciekawy przepis i zdrowe ciasteczka
Rafał10 24.05.2013 20:16
Kuuurde dziewczyny już zajadają się pokrzywami, a ja dalej nie wiem jak to smakuje! Nie noooo, muszę to jak najszybciej zmienić :)
ONY_za_kare 04.05.2013 06:52
oryginalnie! ciekawy jestem smaku :)
caralajna 29.04.2013 19:47
świetny pomysł i wykonanie, też zajadam się teraz pokrzywą :))
Mysiunia 28.04.2013 13:25
W smaku są bardzo smaczne :) Głownie wyczuwalne są jajka i ostrość chrzanu, pokrzywy głównie nadają koloru i witamin:) chociaż wyczulona osoba może dostrzec specyficzną nutę, ktora nadaje przekąsce jeszcze lepszego smaku :)
wyattearp 28.04.2013 12:48
wyglądają apetycznie ,ale jak smakują ?
Poison1988 27.04.2013 22:55
kremu z pokrzywy jeszcze nie robiłam ale chętnie wypróbuję :) wyglądają super! :)
babajaga1969 27.04.2013 22:38
pyszne babeczki, muszę spróbować
halina17 27.04.2013 22:27
Bardzo smaczne babeczki, ja też lubię dodawać pokrzywę do sałatek , jajek faszerowanych, robię zupę z pokrzyw.
Monika58 27.04.2013 21:10
brzmi intrygująca i smacznie ;)
Andrzej8 27.04.2013 20:28
zaryzykowałbym spróbować taką babeczkę
Katarzyna34 27.04.2013 20:02
oryginalne babeczki ale chętnie bym spróbowała
Mysiunia 27.04.2013 17:21
oj tak :) od 2 lat jestem zagorzałą fanką pokrzyw i prawie codziennie je jadam lub robię z nich napar - są na prawdę pyszne i w dodatku jakie zdrowe :) Na swoim prywatnym blogu utworzyłam nawet specjalną kategorię dotyczącą dań z pokrzyw - można je dodawać do wszystkiego! A w zmiksowanej postaci (jak tu, czy farsz do jajek) można je podawać nawet komuś, kto uważa że pokrzywy by nie zjadł :) Gorąco zachęcam do eksperymentowania z pokrzywą w swojej kuchni, bo warto :)
jozefinach 27.04.2013 16:03
Bardzo smakowite babeczki, spróbowałabym z wielką ochotą.
muffina 27.04.2013 15:31
super wyglądają :) Chyba jesteś fanką pokrzyw ale super ci to wychodzi. Nawet dziecko dla którego pokrzywa to coś strasznego by się skusiło.:)
reniatka 27.04.2013 14:29
wspaniałe babeczki mam ochote na takie a teraz pokrzywa świeża i młoda
Renataj 27.04.2013 13:57
Ciekawy przepis a prezentacja bardzo apetyczna.
as28 27.04.2013 13:01
jeszcze nie jadłam pokrzyw
mysza75 27.04.2013 12:22
Bardzo fajny przepis na krem z pokrzyw. U mnie też jada się pokrzywy :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak