Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OSSO BUKO PO POLSKU

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 1-2 sztuki
pietruszka 1-2 sztuki
seler naciowy 1-2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1-3 sztuki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
przyprawa wloską 1 łyżeczka
pieprz 1 do smaku
sól 1 do smaku
bulion 1 sztuka
pręga wołowa z kością plastry

Przepis i sposób przygotowania na: OSSO BUKO PO POLSKU

Pręgę wołową o grubości około 2cm obtaczamy w mące i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w półplasterki , cebulę w kostkę a czosnek w plasterki. Na dno dużej i głębokiej patelni lub rondla wykładamy pomidory z puszki. Na nie układamy obok siebie obsmażoną pręgę na wierzch kładziemy warzywa i przyprawy bez soli. Zalewamy gorącą wodą tak aby potrawa była lekko zakryta. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 2-3,5 godziny zależy od twardości pręgi, potrawa ma się rozpływać w ustach. Pod koniec duszenia dosolić do smaku. Można dodać 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego oraz łyżeczkę mielonego kminku. Jeżeli sos jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody. Ja zamiast marchewki i pietruszki dodaję suszoną włoszczyznę, ładnie zagęszcza sos. Potrawę podajemy z ziemniakami na sucho lub ryżem po mediolańsku.
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 14.02.2014 11:02
bardzo ciekawa nazwa i przepis:)
Ada-Gaba 13.02.2014 06:58
ciekawy przepis
mitek111 29.01.2014 19:24
fajne danie
marcia7 29.01.2014 12:24
ciekawe danie
Milka100 29.01.2014 11:15
apetyczne muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak