Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiornica w sosie pomidorowym z winem
Na średniej patelni zeszklić na oliwie cebulkę bardzo drobno posiekaną, podsmażać około 3min i wycisnąć do niej czosnek, podsmażać jeszcze przez około 2 min na małym ogniu. Dodać ośmiorniczki i około 1 kieliszek wina, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć pokrywką i dusić przez 1 godzinę i 10min co jakiś czas dolewając odrobinę wina i lekko mieszając. Po około 40 min duszenia dodać chilli i odrobinkę soli morskiej. Trzeba uważać żeby ośmiorniczka się nie smażyła ale dusiła aby nie była gumowata i sucha.
Po 1 godzinie i 10 min zdjąć pokrywkę i jeśli jest za dużo wina to poczekać aż odparuje, dodać przecier i pietruszkę, pogotować około 8 min i gotowe.
Zdjęcie marne bo zanim sobie przypomniałam o jego zrobieniu to zdążyliśmy je zjeść :)