Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ośmiornica w czerwonym winie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ośmiornica (mrożona, duża) 1 kg
oliwa 250 ml
przecier pomodorowy 3 łyżki
mąka
cynamon 2 laski
wino czerwone wytrawne 300-400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiornica w czerwonym winie

Ośmiornicę pokroić na duże kawałki i delikatnie oprószyć mąką.Włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć 2-3 minuty.

Wlać wino,dodać przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy a następnie dusić na małym ogniu aż mięso ośmiornicy zmięknie a sos zgęstnieje (ok 1 godziny).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 21.05.2011 19:29
orginalne
misia53 02.03.2011 01:50
Agnieszko , Agniesiu , coś Ty uczyniła ..... , ześ tą ośmiorniczkę w winie utopiła......?!Biedna pokrojona w oliwie się smaży , chyba nic gorszego już się nie wydarzy.....
agnieszka189 22.02.2011 21:59
Na prawdę warto spróbować, pyszne mięsko, polecam ;)
Sarenka 22.02.2011 15:14
Nie jadlam osmiornicy, ale chetnie bym spróbowala
Sarenka 22.02.2011 15:14
Nie jadlam osmiornicy, ale chetnie bym spróbowala
romanrafal
romanrafal 20.01.2011 18:14
ciekaw jestem smaku
ewasylwia 15.01.2011 14:42
nieźle wygląda
gacopierz23 16.12.2010 18:31
nie jadłam chętnie bym spróbowała
bami 14.11.2010 00:56
Hm...jeszcze nigdy ośmiornicy nie jadłam i powiem szczerze mam pewne opory, ale tak jak kiedyś przełamałam się do zjedzenia surowej ryby, tak i pewnie kiedyś przekonam się do zjedzenia ośmiornicy :)
ana00 20.10.2010 14:57
hmm,a ja ostatnio zastanawiałam sie jak przyrządzić ośmiornicę...głosik
agnieszka189 20.10.2010 10:06
Katarzyno S , zgadzam się z Tobą, ja również brzydzę się plagiatami i kopiowaniem cudzego, nigdy nie przypisałabym sobie czegoś co nie jest moje. Ja po prostu uwielbiam gotować. Zaglądam do szafki, lodówki i z tego co mam zawsze coś wyczaruje, a jeśli okazuje się,że są w necie podobne przepise nie zamierzam rezygnować z umieszczenia mojego przepisu w mojej księdze.
Kate131 20.10.2010 07:19
musisz przyznac ze nazwa taka sama, jak w przypadku mojego sosu.jak widzisz, przepis może być podobny,ale nie jest plagiatem. sos beszamelowy raczej każdy robi podobnie,a że pochodzi Z hiszpanii to niestety nazwa podobna w wielu przypadkach.pozdrawiam i proszę nie wysuwaj bezpodstawnie oskarzeń, bo ja akurat jestem czysta, jesli chodzi o plagiaty
agnieszka189 19.10.2010 13:53
Katarzyno S, no cóż to, że tytuł jest taki sam nie oznacza, że potrawa jest identyczna (zwłaszcza, że porównując z podaną przez ciebie stroną, różnią się też składniki i sposób wykonania) a już na pewno nie oznacza to plagiatu. Mieszkałam kilka lat w Grecji i tak właśnie przyrządzaliśmy tę potrawę co zresztą obrazuje zrobione przeze mnie zdjęcie. A co do twojego sosu beszamelowego to przyznaj sama ze podobieństwo od razu rzuca się w oczy.
Kate131 19.10.2010 10:44
plagiat : http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3331_osmiornica-w-czerwonym-winie.html
RenataZ-et 18.09.2010 11:41
Jak dla mnie -rewelacja!!
agnieszka189 12.09.2010 15:03
na prawde jest pycha, takie mieciutkie miesko zwlaszcza ze swiezym chlebem maczanym w tym sosiku
plocia 11.09.2010 17:24
zdecydowanie nie dla mnie
iwa643 11.09.2010 16:27
ja bym nie zjadła
justyna111 11.09.2010 11:17
apetyczne danie
Lidia11 11.09.2010 10:52
zjadłoby się :-)
IlonaAlbertos 07.09.2010 21:45
Zgadzam się Kakiaa, szkoda, że z mrożonek :(
Małgorzata113 20.07.2010 08:21
Ciekawe jak smakuje.
kakiaa 16.07.2010 18:24
Mmmm... owoce morza:) Szkoda, że u nas najczęściej z mrożonek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak