Ośmiornica w czerwonym winie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ośmiornica (mrożona, duża)

    1 kg
  • oliwa

    250 ml
  • przecier pomodorowy

    3 łyżki
  • mąka

  • cynamon

    2 laski
  • wino czerwone wytrawne

    300-400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ośmiornicę pokroić na duże kawałki i delikatnie oprószyć mąką.Włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć 2-3 minuty.

Wlać wino,dodać przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy a następnie dusić na małym ogniu aż mięso ośmiornicy zmięknie a sos zgęstnieje (ok 1 godziny).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika154 21.05.2011 19:29
orginalne
misia53 02.03.2011 01:50
Agnieszko , Agniesiu , coś Ty uczyniła ..... , ześ tą ośmiorniczkę w winie utopiła......?!Biedna pokrojona w oliwie się smaży , chyba nic gorszego już się nie wydarzy.....
agnieszka189 22.02.2011 21:59
Na prawdę warto spróbować, pyszne mięsko, polecam ;)
Sarenka 22.02.2011 15:14
Nie jadlam osmiornicy, ale chetnie bym spróbowala
Sarenka 22.02.2011 15:14
Nie jadlam osmiornicy, ale chetnie bym spróbowala
romanrafal 20.01.2011 18:14
ciekaw jestem smaku
ewasylwia 15.01.2011 14:42
nieźle wygląda
gacopierz23 16.12.2010 18:31
nie jadłam chętnie bym spróbowała
bami 14.11.2010 00:56
Hm...jeszcze nigdy ośmiornicy nie jadłam i powiem szczerze mam pewne opory, ale tak jak kiedyś przełamałam się do zjedzenia surowej ryby, tak i pewnie kiedyś przekonam się do zjedzenia ośmiornicy :)
ana00 20.10.2010 14:57
hmm,a ja ostatnio zastanawiałam sie jak przyrządzić ośmiornicę...głosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat