Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ośmiornica marynowana z ziołami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ośmiornica mrożona 750 g
biały ocet winny
oregano 2 łyżeczki
woda gorąca
cytryna
Sól czosnkowa jodowana Prymat
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiornica marynowana z ziołami

Kroki postępowania

1
Ośmiornicę rozmrozić na sicie, po czym wyjąć twardy dziób.
Krok 1 - Ośmiornica marynowana z ziołami foto
2
Zagotować wodę w sporym garnku, we wrzątku zanurzać 2-3 razy ośmiornicę, aż zmieni kolor i macki się poskręcają.
Krok 2 - Ośmiornica marynowana z ziołami foto
3
Do garnka dodać pokrojoną w duże kawałki cebulę, łodygi kopru i gałączki lubczyku. Gotować ok. 50-60 minut.
Krok 3 - Ośmiornica marynowana z ziołami foto
4
Ośmiornicę odcedzić, przełożyć na talerz i pozostawić, aż prawie zupełnie ostygnie.
Krok 4 - Ośmiornica marynowana z ziołami foto
5
Mięso pokroić w średnie kawałki i włożyć do dużego słoika możliwie luźno.
Krok 5 - Ośmiornica marynowana z ziołami foto
6
Zalać octem winnym 1:1 z gorącą wodą, wcisnąć sok ze świeżej cytryny i posolić do smaku solą czosnkową. Lekko posłodzić. Wsypać suszone oregano.
Słoik zakręcić i przez chwilę potrząsać, żeby zalewa się wymieszała.
Wstawić na 1-2 doby do lodówki.
Krok 6 - Ośmiornica marynowana z ziołami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak