Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza pęczak 1,5 szkl.
olej cytrynowy 2-3 łyżki
cukinia 1 młoda 25cm
bakłażan 1 średni
papryka czerwona 1 duża
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat płaska łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Podane przyprawy można w tym daniu zastąpić posiekaną świeżą zieleninką albo ulubionymi suszonymi ziołami np.włoską mieszanką.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką

Kroki postępowania

1
Bakłażana i cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (bakłażan nieco drobniej, niż cukinia), posolić i odstawić na 20 minut, aż puszczą sok.
Krok 1 - Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką foto
2
Pęczak wysypać na sito i umyć dokładnie pod bieżącą chłodną wodą. Odcedzić, wsypać do garnka z grubym dnem, zalać zimną wodą, lekko posolić i nakryć. Gotować na średnim ogniu, aż zacznie lekko kipieć - wtedy przestawić garnek na najmniejszy palnik i pod przykryciem ogrzewać na minimalnym płomieniu, aż pęczak wchłonie całą wodę i na jego powierzchni będą widoczne drobne otworki. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem.
Krok 2 - Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką foto
3
Bakłażana dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku i soli. Przełożyć na patelnię z niewielką ilością chłodnego oleju cytrynowego, wymieszać i usmażyć na rumiano - zdjąć z patelni.
Krok 3 - Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką foto
4
Na tę samą patelnię wlać resztę oleju, dodać pokrojoną w drobne paski paprykę, przesmażyć chwilę, dołożyć opłukaną i odciśniętą cukinię i przesmażyć razem kolejne kilka minut.
Krok 4 - Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką foto
5
Do warzyw dodać przesmażonego bakłażana oraz przyprawy. Ja dołożyłam jeszcze drobno pokrojone łodyżki młodego koperku oraz mieloną kozieradkę.
Krok 5 - Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką foto
6
Warzywa połączyć z gorącym pęczakiem.

Podawać jako dodatek do mięs i ryb, albo jako samodzielne danie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego lub tzatziki.
Krok 6 - Orzotto z cukinią, bakłażanem i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 01.06.2014 09:46
chętnie spróbuję
Habibi 05.04.2014 13:14
Było :) Jestem miłośniczką wszelkich kasz, a pęczak lubię głównie za konsystencję i prostą formę :)
Alex_M 04.04.2014 19:32
musiało być przepyszne
Kuchenka 04.04.2014 17:55
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak