Przepis i sposób przygotowania na: Orzeźwienie, pobudzenie, zielona herbata
Po zagotowaniu się wody odczekujemy parę minut aż uzyska ona pożądaną temperaturę*. Następnie zalewamy herbatę w dzbanku (małą ilością wody, otrzymamy w ten sposób mocną esencję), parząc ją od 3 do 8 minut, również w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać*. Po tym czasie mocno wyciskamy torebki, wyjmujemy je, dolewamy wody, wrzucamy lód, pokrojone w plastry owoce i listki mięty. Przechowujemy w lodówce.
Kilka słów o parzeniu zielonej herbaty...
O parzeniu zielonej herbaty napisano już całe rozprawy naukowe. Kilka kwestii wartych jest jednak podsumowania. Zieloną herbatę powinniśmy parzyć w niższej niż czarną temperaturze - od 60 do 90 st. Po zagotowaniu najlepiej jest więc odczekać przynajmniej 3-4 minut, choć, jeśli jesteśmy w posiadaniu wysokiej jakości herbaty bądź próbujemy jej nowych gatunków, o temperaturę parzenia zapytajmy sprzedawcę. Zasada dotycząca zaś czasu parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Parząc herbatę przez maksymalnie 3 minuty, sprawimy, że teina nie zdąży związać się z garbnikami, a napój będzie miał właściwości pobudzające. Natomiast przez dłuższe parzenie, do 8 minut, uzyskamy herbatę relaksującą i odprężającą.
*********
Życzymy smacznego i zachęcamy do odwiedzania naszego bloga http://mrmrssandman.blogspot.com/