Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt makowy

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 600 ml
galaretka cytrynowa 2 opakowania
cukier puder 4 łyżki
wiórki kokosowe 200 g

Galaretka

galaretka agrestowa 2 opakowania
dżem 400 g

Porada

Do tego przepisu polecam użyć dżemu o smaku kiwi i limonki. Masę kokosową możemy przygotować w dwóch turach.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.

2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce.

3. Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i studzimy. Jak zacznie tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu z masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 17:54
Fajny przekrój ciasta.
dagita 23.09.2014 19:52
Na pewno Ci będzie smakowało jeśli to Twoje smaki :)
Ola1young 23.09.2014 15:27
super ciacho,warto takie zrobić :)
kasienka23 22.09.2014 18:08
ciekawy przepis!
dagita 22.09.2014 17:07
Kto nie jadł to polecam bo jest bardzo orzeźwiające :)
Janina 22.09.2014 16:26
Super ciacho:)
Ania321 22.09.2014 14:11
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
monika141 22.09.2014 13:38
super wygląda i na pewno jest pyszne
monikalangier 22.09.2014 13:35
efektownie wygląda :)
IlonaAlbertos 22.09.2014 13:21
Świetne ciasto.
dagita 22.09.2014 12:12
Zapomniałam dodać, że dobrze jest "maznąć" od spodu drugi biszkopt makowy kremem, żeby lepiej przykleił się do galaretki. Albo położyć go na nie do końca stężałej galaretce.
jasiek 22.09.2014 11:51
super wyglądają te warstwy
Mniam 22.09.2014 11:41
Z chęcią zjadłabym takie ciasto. Ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak