Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt makowy

  • jajko

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Masa

  • śmietana 30%

    600 ml
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • cukier puder

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

    200 g

Galaretka

  • galaretka agrestowa

    2 opakowania
  • dżem

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.

2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce.

3. Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i studzimy. Jak zacznie tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu z masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
dagita
Do tego przepisu polecam użyć dżemu o smaku kiwi i limonki. Masę kokosową możemy przygotować w dwóch turach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 17:54
Fajny przekrój ciasta.
dagita 23.09.2014 19:52
Na pewno Ci będzie smakowało jeśli to Twoje smaki :)
Ola1young 23.09.2014 15:27
super ciacho,warto takie zrobić :)
kasienka23 22.09.2014 18:08
ciekawy przepis!
dagita 22.09.2014 17:07
Kto nie jadł to polecam bo jest bardzo orzeźwiające :)
Janina 22.09.2014 16:26
Super ciacho:)
Ania321 22.09.2014 14:11
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
monika141 22.09.2014 13:38
super wygląda i na pewno jest pyszne
monikalangier 22.09.2014 13:35
efektownie wygląda :)
IlonaAlbertos 22.09.2014 13:21
Świetne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat