Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeźwiający kompot z rabarbaru

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
jabłka 2 szt
gruszki 2 szt
miód 3 łyżki
Goździki całe Prymat
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeźwiający kompot z rabarbaru

1. Rabarbar myjemy i kroimy w 5 cm kawałki, z gruszek i jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Owoce razem z goździkami wrzucamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i od momentu zawrzenia wody gotujemy na małym ogniu ok 5 - 10 minut.

2. Gotowy kompot przecedzamy przez gęste sitko, doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny. Ja wolę kompot zdecydowanie lekko kwaśny, więc nie daję dużo miodu.

3. Przed podaniem do kompotu można dodać świeże listki bazylii lub mięty. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 12.06.2015 16:38
Super propozycja
Jadwiga/Jaga85 12.06.2015 15:53
Pyszny kompocik!!
bertpvd 12.06.2015 11:27
na lato idealne !
Jowita Raś 12.06.2015 10:26
Takie orzeźwienie to ja lubię :)
2milutka 12.06.2015 09:54
uwielbiam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak