Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zielone jabłuszko

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto zielone jabłuszko, to propozycja deserowa dla wszystkich tych, których zaskoczyła wiadomość o niespodziewanej wizycie gości. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, a dodatkowo słodko-kwaśne w smaku. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

mąka tortowa 3 szkl
woda gazowana 1 szkl
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
olej 1 szkl
jabłka 5 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
tłuszcz do formy
barwnik spożywczy do ciast zielony szczypta
aromat waniliowy
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zielone jabłuszko

  • ciasto kakaowe z dodatkiem kawałków zielonego jabłka
  • ciasto owocowe
  • słodki dodatek do kawy

Ciasto kakaowe z kawałkami zielonego jabłka, to jedno z prostszych w przygotowaniu. Wystarczy jedynie połączyć ze sobą składniki mokre, dodać suche, a następnie wsypać pokrojone jabłka. Proste? Banalnie! 

1. Do wysokiego naczynia wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy aromat i miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę gazowaną, olej, miksujemy, na koniec wsypujemy powoli przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

2. 1/3 ciasta odlewamy do miski i dodajemy do niej zielony barwnik spożywczy, a do poprzedniej części dodaję łyżkę kakao i dokładnie mieszam.

3. Jabłka obrane i wydrążone z nasion, kroję w średnie kawałki.

4. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładam ciasto z kakao, jabłka otaczam delikatnie w zielonym cieście i kładę na ciasto, resztę zielonego ciasta wykładam na wierzch ciemnego i miejscami mieszam, przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku na ok godziny.

5. Kroimy na kawałki gdy wystygnie.

Ciasto z zielonymi jabłkami możecie zmodyfikować, dodając do niego inny rodzaj jabłek. Wtedy ciasto nie będzie miało kwasowości zielonych jabłek, a nabierze słodkości innych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 21.10.2014 21:04
Ciekawe ciacho
Stenka 21.10.2014 17:52
ciekawy przepis, chociaż ja na ogół unikam sztucznych barwników
marcia7 21.10.2014 15:16
nowy smak
Krystyna32 21.10.2014 14:13
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak