Orzeżwiająca tarta.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód tarty.

  • herbatniki

    1,5 szklanki
  • margaryna

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka

Masa serowa.

  • twaróg

    20 dag
  • śmietana

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • sok grejpfrutowy

    1/2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki

Dodatkowo.

  • jagody

    1,5 szklanki
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatniki miksujemy.Margarynę i masło roztapiamy w garnuszki, wsypujemy herbatniki, mieszamy , a następnie wykładamy nimi małą tortownicę i zapiekamy ok. 10 minut w 160 stopniach C.
Żelatynę zalewamy zimną wodą ok. 2 dużych łyżek, a po napęcznieniu rozrabiamy z wrzątkiem/ mniej więcej 4 duże łyżki/ i studzimy.
Twaróg miksujemy z cukrem i śmietaną, wlewamy sok wyciśnięty z grejpfruta, a na koniec dodajemy żelatynę.Masę serową wykładamy na zimne herbatniki, układamy jagodę kamczacką i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 330 ml wrzącej wody, a gdy zacznie tężeć wylewamy ja na tartę i ponownie chłodzimy.
Przed podaniem tartę możemy posypać jagodami.
Smacznego!
ben-ka
Jagody kamczackie już dojrzewają więc warto wykorzystać je do deserów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 17.06.2016 08:51
Dziękuję za uznanie.
ben-ka 28.04.2016 22:02
A te jagódki już mi kwintą, jeszcze troszkę i znów będziemy je zajadać:)
ben-ka 06.04.2016 19:04
Nam też smakowało.
Jolcia_90 23.08.2015 11:29
Musi być smaczna :) I te jagódki- mniam :)
Ada-Gaba 31.07.2015 19:19
wygląda smakowicie
IZABELA29 30.07.2015 10:50
pysznie wygląda
Jagódka77 21.07.2015 20:01
wspaniale wygląda
Klausia 13.07.2015 22:32
dobre ciasto :)
IwonaKa 11.07.2015 15:37
pyszna tarta
Grazyna0211 08.06.2015 21:10
pyszny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat