Orzeszki - ciasteczka z PRL-u

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • masło

    200 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    3/4 łyżeczki

Nadzienie

  • masło

    125 gram
  • woda

    125 ml
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • mleko w proszku

    2,5 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    50 gram

Dodatkowo

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować skorupki z ciasta.
Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.
Następnie wszystkie składniki należy zagnieć i podzielić na niewielkie kuleczki - mniej więcej o 1 cm średnicy.
Patelnię rozgrzać i przy pierwszym smażeniu - zagłębienia należy posmarować niewielką ilością oleju.
W dołeczkach umieścić porcje ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30-60 sekund.
(Ciastka powinny być zarumienione.)
Nienapełnione skorupki nadają się do dłuższego przechowywania.
Przygotować krem.
Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao.
Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać (partiami i energicznie mieszając) mleko w proszku.
Na końcu wmieszać posiekane orzechy i odczekać aż krem lekko zgęstnieje.
Połówki orzeszków napełnić nadzieniem i złożyć.
Diana Rusiłowicz
Ciastka można przygotować na patelni lub przy pomocy specjalnej maszynki, ale wtedy czas pieczenia będzie zależny od mocy sprzętu. Do pieczenia w foremkach - ciasto zalecam schłodzić, aby było twarde i nadawało się do wylepiania foremek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 05.03.2017 19:59
Smaczne orzeszki.
ben-ka 04.03.2017 10:42
Też je robię :)
Diana Rusiłowicz 04.03.2017 00:51
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 04.03.2017 00:51
Dziękuję :)
benka 03.03.2017 19:59
Na patelni nie robiłam, ale w foremkach pieczone już tak, a krem podobny robię do wafli.
Ada-Gaba 03.03.2017 14:56
bardzo pyszne
Pani Domu 03.03.2017 09:52
śliczne orzeszki
Krystyna32 03.03.2017 08:15
bardzo apetyczne
Barbara13 03.03.2017 07:57
Wspomnienia z dzieciństwa a do tego teraz moje dzieci je uwielbiają
Babeczka35 03.03.2017 07:30
Jakie śliczne Ci wyszły:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat