Orzechowy sernik z chrupką migdałową i kajmakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Orzechowy sernik z chrupką migdałową i kajmakiem - mój ulubiony sernik na niedzielę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik:

  • ser na sernik

    1 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    15 dag
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • orzechy włoskie siekane

    1 szklanka

Chrupka migdałowa:

  • płatki migdałowe

    15 dag
  • cukier

    7.5 dag
  • margaryna

    7.5 dag
  • mleko

    1.5 łyżki
  • miód

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masa serowa: Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Wsypujemy orzechy, całość dokładnie mieszamy.


2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 21cmx25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie zimny przekładamy do lodówki na kilka godzin.


3. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, margarynę i mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając.


4. Składanie: Sernik smarujemy masą kajmakową i nakładamy letnią chrupkę migdałową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.01.2019 12:24
Smakowity serniczek :)
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 11:05
Ja poproszę kawałeczek do kawusi. Sernik bardzo apetyczny i kuszący,a do tego ta chrupka . Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat