Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy pod chmurką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto I: mąka pszenna 40 dag
żółtko jajek 4 szt
śmietana 3 łyżki
margaryna 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
Ciasto jasne: białka 4 szt
cukier 1/2 szklanki
rodzynki 10 dag
kokos 10 dag
orzechy posiekane 1 szklanka
czekolada gorzka 10 dag
powidła śliwkowe 1 słoik
Ciasto ciemne: białka 3 szt
cukier 1/2 szklanki
Masa: budynie 2 szt
margaryna 25 dag
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 3 szklanki
galaretka 2 szt
kisiel wiśniowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy pod chmurką

Ciasto I: wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto. podzielić na połowę, do jednej dodać kakao.
Ciasto jasne: połowę z ciasta I wyłożyć na formę, posmarować powidłami. Białka ubić, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, dodać resztę składników ciasta jasnego, wymieszać i wyłożyć na powidłach. Upiec placek.
Ciasto ciemne: Połowę ciasta I wyłożyć na formę. Białka ubić, dodać cukier i chwilę ubijać jeszcze, dodać kisiel i lekko wymieszać. Wyłożyć na ciasto ciemne i upiec placek.
Masa: budynie ugotować na mleku, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto jasne i przykryć ciastem ciemnym.
Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości niż podano na opakowaniu (każdą z osobna). Tężejące galaretki układać na cieście ciemnym na przemian.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 22.06.2014 23:26
fajna ta chmurka...
gacopierz23 26.04.2014 21:56
śliczna ta chmurka
Granita 16.02.2014 00:03
tęczowo wygląda:)
alaaa 29.01.2014 11:32
fajne kolorowe ciasto
krystyna330 10.10.2013 19:01
chętnie wypróbuję
Justyś 13.09.2013 22:59
Wygląda bardzo ciekawie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak