Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy keks z lukrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 op
płynny miód 2 łyżki
masło 20 dag
jajko 4 szt
mleko 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki czubate
sól 1 szczypta
cukier puder 15 dag
winiak 3 łyżki
tłuszcz do formy
orzechy laskowe 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy keks z lukrem

Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i solą na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy mleko i dodajemy mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Formę keksówkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Cukier puder i winiak ucieramy na lukier i smarujemy nim wystudzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomasz17 26.08.2011 23:22
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak