Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy karmelek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
olej 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Kruche

mąka 250 g
margaryna 10 dag
cukier puder 80 g
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 3 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 150 g

Krem

mleko 500 ml
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
margaryna 25 dag
cappuccino orzechowe 5 łyżek

Oraz

karmel z puszki
orzechy włoskie 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy karmelek

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka , wszystkie sypkie składniki i wlać olej. Masę rozlać na dwie blachy lub na jedną i upieczone przekroić. Ciasto piec do tzw "suchego patyczka"

Kruche:
Orzechy posiekać . Wszystkie składniki ciasta zagnieść , rozwałkować przełożyć do blachy posypać orzechami lekko wgnieść i piec w temp 180 stopni do zarumienienia ok 25 minut.

Krem:
Z mleka cukru i mąk ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z budyniem. Krem podzielić na części 1/3 i 2/3. Większą część zmiksować z kawą.

Przełożenie:
Orzechy posiekać , podprażyć na patelni i ostudzić.
Biszkopt posmarować masą kawową przykryć kruchym orzechami do dołu posmarować go 2/3części karmelu przykryć biszkoptem posmarować jasną masą posypać orzechami i polać rozpuszczonym karmelem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak