Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy biszkopt z musem serowym i truskawkami Roberta Sowy
Białka ubić, wolno wsypując cukier, aż piana stanie się sztywna i lśniąca, a następnie delikatnie dodać zmielone orzechy laskowe. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm i piec 15 minut w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić.
Ser ubić mikserem z cukrem pudrem, aż będzie gładki (około 2 minuty). Następnie dodawać po 1 łyżce sera mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z limonki i wodę różaną. Gotowy mus ułożyć na biszkopcie orzechowym i odstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Szklankę truskawek zmiksować z cukrem pudrem, powstały mus podgrzać w rondelku. Namoczoną żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wlać do musu truskawkowego i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić.
Pozostałe truskawki, pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na schłodzonym biszkopcie z musem serowym. Całość zalać tężejącym musem truskawkowym i ponownie schłodzić.