Orzechowy biszkopt z musem serowym i truskawkami Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • białko

    3-4 szt
  • cukier

    100 g
  • orzechy laskowe

    100 g
  • masa

  • cukier puder

    2/3 szklanki
  • mascarpone

    500 g
  • mus

  • truskawki

    3 szklanki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • woda

    2 (różana)
  • twaróg

    200 g
  • sok z limonki

    2 (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Białka ubić, wolno wsypując cukier, aż piana stanie się sztywna i lśniąca, a następnie delikatnie dodać zmielone orzechy laskowe. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm i piec 15 minut w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić.
Ser ubić mikserem z cukrem pudrem, aż będzie gładki (około 2 minuty). Następnie dodawać po 1 łyżce sera mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z limonki i wodę różaną. Gotowy mus ułożyć na biszkopcie orzechowym i odstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Szklankę truskawek zmiksować z cukrem pudrem, powstały mus podgrzać w rondelku. Namoczoną żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wlać do musu truskawkowego i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić.
Pozostałe truskawki, pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na schłodzonym biszkopcie z musem serowym. Całość zalać tężejącym musem truskawkowym i ponownie schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 31.12.2013 15:26
Świetny przepis.
malinowepocalunki 04.08.2013 16:08
Musi smakować wybornie!
arbuzowo 09.07.2013 21:53
Wygląda przepięknie
halina17 09.07.2013 14:31
Smacznie wygląda ciasto.
gosia1988 09.07.2013 14:19
pięknie wygląda i pewnie super smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat