Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy biszkopt z musem serowym i truskawkami Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
białko 3-4 szt
cukier 100 g
orzechy laskowe 100 g
masa
cukier puder 2/3 szklanki
mascarpone 500 g
mus
truskawki 3 szklanki
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 2 (różana)
twaróg 200 g
sok z limonki 2 (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy biszkopt z musem serowym i truskawkami Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
Białka ubić, wolno wsypując cukier, aż piana stanie się sztywna i lśniąca, a następnie delikatnie dodać zmielone orzechy laskowe. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm i piec 15 minut w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić.
Ser ubić mikserem z cukrem pudrem, aż będzie gładki (około 2 minuty). Następnie dodawać po 1 łyżce sera mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z limonki i wodę różaną. Gotowy mus ułożyć na biszkopcie orzechowym i odstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Szklankę truskawek zmiksować z cukrem pudrem, powstały mus podgrzać w rondelku. Namoczoną żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wlać do musu truskawkowego i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić.
Pozostałe truskawki, pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na schłodzonym biszkopcie z musem serowym. Całość zalać tężejącym musem truskawkowym i ponownie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 31.12.2013 15:26
Świetny przepis.
malinowepocalunki 04.08.2013 16:08
Musi smakować wybornie!
arbuzowo 09.07.2013 21:53
Wygląda przepięknie
halina17 09.07.2013 14:31
Smacznie wygląda ciasto.
gosia1988 09.07.2013 14:19
pięknie wygląda i pewnie super smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak