Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowo śmietankowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 9 sztuk
mąka 9 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 9 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
masa
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
orzechy włoskie 3/4 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowo śmietankowy

BISZKOPT: Upiec biszkopta z 6 jaj, 6 łyżek mąki, łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, i z większej połowy orzechów. PZ pozostałych składników upiec cieńszego biszkopta. Białka upić, dodać cukier i ubić pianę. Następnie dodać żółtka. Mieszać na małych obrotach miksera. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski i wymieszać łyżką. Dodać orzechy i nadal mieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Upiec biszkopta w 180 st. przez 25 min. Z mniejszej ilości składników upiec drugiego biszkopta. Grubszego przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Żelatynę przygotować jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą żelatynę. Biszkopty przełożyć masą, posypać wiórkami kokosowymi i orzechami. PRZEŁOŻENIE: posypka wiórkami i orzechami trochę masy biszkopt (cieńszy) większa ilość masy połowa II biszkopta (grubszego) masa połowa I biszkopta (grubszego)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 02.11.2013 19:14
Takie torciki orzechowe są przepyszne.
babajaga1969 10.04.2013 11:56
ładne i smaczne ciasto
jasiek 10.04.2013 11:19
dobre takie ciasto
SmakolykiJoanny 10.04.2013 10:59
Pysznie wygląda :)
gosia1988 10.04.2013 10:39
super ciasto
Juleczka20 10.04.2013 10:36
pyszniutkie!
Bogusiaz 10.04.2013 10:32
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak