Orzechowo-kokosowy przysmak

Orzechowo-kokosowy przysmak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • czekolada w proszku

    1 saszetka
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • biała czekolada

    10 dag
  • bita śmietana w proszku

    2 opakowania
  • orzechy włoskie siekane

    10 dag
  • wiórki kokosowe

    10 dag

Dodatkowo

  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • spirytus

    1 łyżka
  • masa krówkowa

    1/2 puszki
  • czekolada mleczna

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orzechowo-kokosowy przysmak foto
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać do nich czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać, następnie posypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko połączyć.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.

Masa:
1szklankę śmietany zagotować z czekoladą i wystudzić pozostałą śmietanę ubić z dodatkiem śnieżki w trakcie ubijania dodać zimną śmietankę z czekoladą.
Kiedy śmietana jest już dostatecznie ubita dodać do niej mielone orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać.
Krok 2 - Orzechowo-kokosowy przysmak foto
Kawę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i kiedy przestygnie dolać spirytus tak przygotowaną kawą polać upieczone i wystudzone ciasto
Krok 3 - Orzechowo-kokosowy przysmak foto
Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem 1 łyżeczki mleka i polać ozdobnie ciasto, ozdobić dodatkowo orzechami i odstawić do lodówki, aby ciasto dokładnie zastygło.
Krok 4 - Orzechowo-kokosowy przysmak foto
kiedy kawa wsiąknie w ciasto to posmarować je masą krówkową o smaku orzechowym i wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać wierzch przy pomocy długiego noża.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 29.01.2015 18:32
przepyszne ciasto
misia53 28.01.2015 22:06
Na takie ciasto mogę się załapać
halina17 28.01.2015 20:55
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat