Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kasza jaglana 100 gram
mleko 500 mililitr
miód płynny 2 łyżka
masło orzechowe 1 łyżka
banan 1 sztuka
sól 1 szczypta

Do podania

migdały 2 łyżka
orzechy włoskie 2 łyżka
orzechy laskowe 2 łyżka
jagody goji 1 łyżka
banan 1/2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Kaszę przepłukać, wsypać do rondelka z grubym dnem. Zalać 350 ml mleka, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko i zrobi się miękka. W czasie gotowania kaszę kilkukrotnie przemieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić dodać miód, masło orzechowe i pokrojonego banana. Zmiksować blenderem na bardzo gładki krem, stopniowo dolewając pozostałą porcję mleka. Budyń przelać do miseczek i udekorować orzechami, jagodami goji i plastrami banana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak