Orzechówka z młodych orzechów włoskich

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 kg
  • Goździki całe Prymat

    10 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 szt
  • orzechy włoskie

    1/2 kg
  • wódka

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orzechówka z młodych orzechów włoskich foto
Młode zielone orzechy, bez brązowej otoczki w środku pokroić na pół. Najlepiej w rękawiczkach lateksowych, bo bardzo barwią. Zasypać cukrem.
Krok 2 - Orzechówka z młodych orzechów włoskich foto
Dodać goździki, cynamon i sok z cytryny. Odstawić na 2 tygodnie. Przemieszać codziennie, aby cukier się rozpuścił.
Krok 3 - Orzechówka z młodych orzechów włoskich foto
Zlać sok z orzechów i wymieszać z alkoholem. Do spożycia orzechówka gotowa jest po paru dniach. Doskonała nalewka na dolegliwości żołądkowe. Na zdrowie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.03.2014 12:17
A ja jeszcze takiej nie robiłam.....
Mniam 15.02.2014 09:01
Smak bardzo nie zachwyca, ale jest bardzo dobra na dolegliwości żołądkowe :)
Malinka 15.02.2014 09:00
Ciekawa jestem smaku, bo nigdy nie piłam :)
IKrakowianka 10.01.2014 11:25
pyszności :)
magduś83 29.10.2013 09:44
a ja znów zaspałam i orzechy już się nie nadawały :( a Twoja wygląda rewelacyjnie
romanrafal 20.10.2013 09:18
nie piłem,podoba mi sie
adelajda 18.10.2013 19:49
mój teść robił taką nalewkę !!!
Klausia 09.10.2013 17:46
piłam jak byłam mała na brzuch z herbatką :)
Alex_M 30.09.2013 10:22
fantastyczna!
caralajna 13.09.2013 07:39
nie piłam, bardzo jestem ciekawa smaku, może w przyszłym roku będę pamiętać aby młode orzechy tak wykorzystać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat