Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechówka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 3-4
cukier 2 łyżki
wódka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechówka

Orzechy włoskie ( zielone, niedojrzałe) należy zebrać początkiem lipca. Jeżeli doda się maksymalną liczbę orzechów(czyli 5) to wtedy ekstrakt będzie silniejszy i mocniejszy. Orzechy wraz z zieloną łupinką pokroić na nieduże paseczki. Następnie wsypać je do szklanego słoja, a później zalać przygotowaną wódką 40 % i odstawić na sześć tygodni w szczelnie zamkniętym słoju w pokojowej temperaturze. Po upływie tego czasu orzechowy syrop zlać znad orzechów do innego naczynia przez bibułkę. Natomiast orzechy zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić, aż do rozpuszczenia się cukru. Do trunku wlać powstały syrop i całość dobrze wymieszać. Trunek ponownie odstawić do sklarowania. Ostatnią czynnością jest przelanie orzechówki przez lejek i bibułkę najlepiej do ciemnej butelki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 10.03.2012 21:24
fajne
KasiaK90 03.02.2012 22:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak