Orzechowiec z wafelkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    60 dag
  • cukier

    3/4 szkl
  • jajka

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • margaryna

    20 dag
  • miód płynny

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • śmietana

    3 łyzki
  • cukier waniliowy

    1 szt

Masa grysikowa

  • mleko

    0,5 litra
  • cukier

    10 dag
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • kasza manna

    5 łyżek
  • masło

    15 dag

Masa krówkowa

  • kajmak

    1 szt
  • margaryna

    0,5 szt
  • wafelki

    3 szt

Polewa

  • margaryna

    10 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    5 dag
  • orzechy posiekane

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z mąki, cukru, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukrów i jajek zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i każdą pieczemy osobno w 180 stopniach do 10 minut. Foremka 25/36.
Masa grysikowa:
Mleko zagotowujemy z cukrami, wsypujemy kaszę mannę i mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy z masłem.
Masa krówkowa:
Margarynę ucieramy z kajmakiem. Wsypujemy pokruszone wafelki.
Polewa:
Margarynę, cukier, miód i czekoladę roztapiamy. Wsypujemy pokrojone orzechy i wykładamy polewę na ciasto.
Przełożenie:
Ciasto- masa grysikowa- ciasto- masa krówkowa- ciasto- polewa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 03.05.2015 10:00
same dobroci
Aga-25 21.04.2015 15:25
ekstra ciacho!
fotoviderek 19.04.2015 14:12
Twoje kolejne, pyszne ciacho :)
Wiesława1 17.04.2015 14:59
wygląda przepysznie
Ola1young 17.04.2015 11:28
pyszniutkie ciasto
Gracer 17.04.2015 09:56
fajny przepis
Krystyna32 17.04.2015 09:47
pyszne ciasto
justynkag 17.04.2015 09:38
Ślinka cieknie
ada.la 17.04.2015 08:30
fajne ciasteczko
Pani Domu 17.04.2015 07:15
bardzo fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat