Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec z masą budyniową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa budyniowa

mleko 2,5 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 4 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki

Ciasto

mąka 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
miód 3 łyżki
masło lub margaryna 10 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa orzechowa

orzechy włoskie 1,5 szklanki
miód 3 łyżki
cukier 2 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec z masą budyniową

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy w standardowy sposób budyń. Rozpuszczamy budyń i cukier w szklance zimnego mleka. (Jeżeli budyń jest słodzony to dodajemy mniej cukru). Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować ściągamy je z palnika i rozpuszczamy w tym mieszankę z budyniem cały czas mieszając. Budyń studzimy. W między czasie robimy następne kroki przepisu. Gdy budyń będzie zimny to miksujemy go z margaryną.
Krok 1 - Orzechowiec z masą budyniową foto
2
Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta.
Krok 2 - Orzechowiec z masą budyniową foto
3
Składniki ciasta zagniatamy ręcznie do momentu, gdy powstanie jednolite ciasto.
Krok 3 - Orzechowiec z masą budyniową foto
4
Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym z obu stron odrobiną margaryny. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy do kształtu foremki. Jedną część ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 4 - Orzechowiec z masą budyniową foto
5
Składniki masy orzechowej dajemy na patelnię i całość smażymy przez około 10 minut na średnim ogniu.
Krok 5 - Orzechowiec z masą budyniową foto
6
Drugą część ciasta wałkujemy. Wylewamy na to równo masę orzechową. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 6 - Orzechowiec z masą budyniową foto
7
Gdy pierwsze ciasto wystygnie to rozsmarowujemy na nim równo masę budyniową.
Krok 7 - Orzechowiec z masą budyniową foto
8
Na górę dajemy drugą część ciasta upieczoną z masą orzechową. Ciasto jemy, gdy jest już zimne.
Krok 8 - Orzechowiec z masą budyniową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.12.2015 14:33
przepyszne ciasto
fotoviderek 16.12.2015 21:20
Moje smaki :)
Bernadeta1 16.12.2015 19:24
pyszne słodkości
Stenka 16.12.2015 19:18
U mnie figuruje pod nazwą: snikers

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak