Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec przekładany masą krówkową

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 150 gram
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 2 łyżki
miód 3 łyżki
mąka pszenna 3 szklanki
cukier waniliowy 16 gram
margaryna 125 gram
cukier 4 łyzki
miód 2 łyżki
orzechy włoskie 200 gram
masło 100 gram
masa krówkowa
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec przekładany masą krówkową

Kroki postępowania

1
Przepis na ciasto:
Wszystkie składniki do wykonania ciasta czyli: masło 150 gram, cukier 1/2 szklanki, jedno całe jajko, 3 żółtka, 2 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 3 szklanki mąki pszennej, 1 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 opakowanie cukru waniliowego należy ze sobą połączyć i zmiksować mikserem.
Krok 1 - Orzechowiec przekładany masą krówkową foto
2
Gotową masę na ciasto musimy rozwałkować na 1 placek i podzielić następnie na 3 równej wielkości kawałki. Blaszkę o wymiarach 22x27 cm wykładamy papierem a następnie wylepiamy 1 częścią placka. Gotową formę nakłuwamy widelcem. Dwa pierwsze placki pieczemy około 15 min w temp 180stopni w taki sam sposób.
Krok 2 - Orzechowiec przekładany masą krówkową foto
3
Po upieczeniu 2 placków zaczynamy przygotowywać polewę orzechową. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy orzechy i zagotowujemy. Po zagotowaniu masę przelewamy na trzecią część ciasta wyłożoną już na blaszce do pieczenia. Ostatnie ciasto z masą orzechową pieczemy również 15 min w temp.180 stopni.
Krok 3 - Orzechowiec przekładany masą krówkową foto
4
Po przygotowaniu wszystkich placków do ciasta zaczynamy je przekładać masą krówkową. Pierwsze upieczone ciasto smarujemy kremem z masy krówkowej zmiksowanej z masłem i przekładamy kolejnym ciastem i wykładamy pozostałą część masy krówkowej i przykrywamy ostatnim ciastem z polewą orzechową. Odstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia się masy krówko
Krok 4 - Orzechowiec przekładany masą krówkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 30.01.2014 07:06
moje smaki,lubię takie ciacha:)
Kasnaj 27.02.2013 23:10
nigdy nie próbowałam więc szczerze mówiąc nie wiem ;) ale warto spróbować
M. Monroe 24.02.2013 22:48
z innych orzechów - np. laskowych też można skorzystać ?
LoLa 24.02.2013 15:08
ale zjadłabym taki kawałeczek
misia53 14.02.2013 00:24
kocham wprost takie ciasta
ben-ka 13.02.2013 09:05
bardzo apetyczne ciasto.
Kuchareczka2 01.02.2013 10:09
też taki robię
Dorian 28.01.2013 08:08
pysznie wyglada
gosia1988 27.01.2013 08:44
smaczne
Anna152 25.01.2013 08:25
super!!!!
dwa pokoje z kuchnią 24.01.2013 20:23
rewelacja! kradne do siebie!
malaczarna23 23.01.2013 16:40
wspaniałe:) uwielbiam
Gracer 23.01.2013 12:12
mniam, był pyszny :D
Zdzisław 23.01.2013 11:55
smaczne ciasto
Konczi 23.01.2013 11:39
smaczniutki
Poison1988 23.01.2013 11:15
wygląda pysznie :)
-Natka- 23.01.2013 11:06
Uwielbiam to ciasto! Daj mi chociaż kawałeczek! :)
ONY_za_kare 23.01.2013 09:23
na myśl o samej masie krówkowej ślinka mi leci :) a co dopiero w połączeniu z resztą...
Sylwia26 23.01.2013 09:20
ślinka leci
Paolcia 23.01.2013 09:18
łałłłłłł
iziona 23.01.2013 09:14
Bardzo lubię to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak