Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec - miodowiec
Mąkę mieszamy z cukrem 0,5 szklanki, miodem 3 łyżki, jajkami(2 sztuki), masłem(1 kostka), sodą. Ciasto dzielimy na 3 części. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min najpierw pierwszy placek, później drugi, a trzeci pieczemy już z polewą orzechową.
POLEWA ORZECHOWA:
Orzechy kruszymy i prażymy delikatnie na suchej patelni przez około 1 min. Dodajemy masło(pół kostki), jak się rozpuści to dodajemy cukier(pół szklanki) i miód(3łyżki).
Odstawiamy aby trochę ostygła i możemy wylać na trzeci kawałek ciasta, który następnie wkładamy do piekarnika- 180 stopni na 15 min.
MASA:
Mleko, masło(1 kostka) i cukier(0,5 szklanki) zagotować, jak się zagotuje to zdjąć z ognia. Z 4 jaj ubić białka, do białek powoli dodawać roztrzepane żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Masę białkową powoli wlewać do gorącego mleka z masłem, ciągle mieszać i lekko podgrzewać aby masa zgęstniała. Jak już zgęstnieje to lekko przestudzić, odlać 1/3 masy i dodać do niej rum- wymieszać.
SKŁADANIE:
Placek, masa budyniowa z rumem, placek, masa budyniowa, placek z orzechami.
Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc :)