Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec I

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna luksusowa 3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
masło lub margaryna 125 g
jaja 2
miód 2 łyżki
proszek do pieczenia łyżeczka
cukier waniliowy 3 łyżeczki
Warstwa orzechowa:
masło lub margaryna 75 g
cukier 4 łyżki
miód 2 łyżki
Masa budyniowa:
mleko 750 ml
mąka pszenna łyżka
cukier 4 łyzki
masło 200 g
budyń śmietankowy 2 bez cukru
orzechy włoskie 250-300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec I

Najlepiej najpierw ugotować budyń. W szklance mleka rozpuścić 2 budynie i łyżkę mąki pszennej. Pozostałe mleko zagotować z 4 łyżkami cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdjąć garnuszek z ognia, dodać płyn budyniowy, dobrze wymieszać i zagotować cały czas mieszając uważając aby nie przypalić. Ugotowany budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Teraz możemy przejść do ciasta. Dobrze, jeśli składniki na ciasto mają temperaturę pokojową, margarynę posiekać w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść zwarte ciasto, które podzielić na 2 części. Dużą blachę (25cmx40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do formy, wyrównać, właściwie wykleić nim dno blaszki. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy masę orzechową. W rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy miód i cukier, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Dodajemy posiekane lub rozdrobnione w rozdrabniaczu orzechy, dokładnie mieszamy i gotujemy ciągle mieszając na niewielkim ogniu przez kilka minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy analogicznie jak z pierwszą. Identyczną co do wielkości blaszkę wykładamy ciastem, które wlepiamy w dno, z tym że nakładamy na ciasto warstwę orzechową - jeszcze gorącą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masło ucieramy. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy mikserem na niskich obrotach. Na pierwszy placek bez orzechów kładziemy masę budyniową. Przykrywamy plackiem z orzechami. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto jest najlepsze po 2 dniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.09.2013 12:15
pyszne ciacho!
agnieszka214 23.07.2013 20:31
lubie ciasta do kawy a to jest fajne
Klausia 13.06.2013 14:25
coś wspaniałego :)
justys759 31.05.2013 23:40
wspaniale wygląda
owca441 31.05.2013 20:27
bardzo lubię
marta1221 31.05.2013 19:01
wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak