Orzechowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • margaryna

    150 g
  • mąka

    400 g
  • miód prawdziwy

    1,5 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • jajka

    2 szt
  • cukier puder

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Krem

  • mleko

    1,5 szklanki
  • kasza manna

    5 łyżek
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • masło lub margaryna

    170 g
  • sok z cytryny

    1 łyzeczka

Polewa orzechowa

  • orzechy włoskie

    200 g
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • margaryna

    80 g
  • cukier

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3
części rozwałkować na wielkość blachy (25x30). Piec oddzielnie w
nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.
Krem: Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Wsypać kaszę i gotować około 3-4 minut mieszając. Kaszę wystudzić i zmiksować z
miękkim masłem lub margaryną i żółtkiem. Na koniec dodać sok z cytryny.
Kremem przełożyć ciasta.
Polewa orzechowa: Orzechy posiekać, lekko uprażyć na suchej patelni.
Margarynę,miód,cukier rozpuścić,dodać orzechy i gotować na wolnym
ogniu 8 minut. Na wierz ciast wyłożyć gorącą polewę orzechową.
Schłodzić. Ciasto, najlepiej smakuj następnego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 04.07.2017 22:54
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat