Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

margaryna 150 g
mąka 400 g
miód prawdziwy 1,5 łyżki
śmietana 1 łyżka
jajko 2 szt
cukier puder 5 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem

mleko 1,5 szklanki
kasza manna 5 łyżek
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek
masło lub margaryna 170 g
sok z cytryny 1 łyzeczka

Polewa orzechowa

orzechy włoskie 200 g
miód prawdziwy 2 łyżki
margaryna 80 g
cukier 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3
części rozwałkować na wielkość blachy (25x30). Piec oddzielnie w
nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.
Krem: Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Wsypać kaszę i gotować około 3-4 minut mieszając. Kaszę wystudzić i zmiksować z
miękkim masłem lub margaryną i żółtkiem. Na koniec dodać sok z cytryny.
Kremem przełożyć ciasta.
Polewa orzechowa: Orzechy posiekać, lekko uprażyć na suchej patelni.
Margarynę,miód,cukier rozpuścić,dodać orzechy i gotować na wolnym
ogniu 8 minut. Na wierz ciast wyłożyć gorącą polewę orzechową.
Schłodzić. Ciasto, najlepiej smakuj następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 04.07.2017 22:54
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak