orzechowe kuleczki

orzechowe kuleczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy włoskie

    270g
  • mąka

    50g
  • cukier puder

    65g
  • jajko

  • masło

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - orzechowe kuleczki foto
Orzechy mielimy, łączymy z pozostałymi suchymi składnikami.
Krok 2 - orzechowe kuleczki foto
Dodajemy masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Lub używamy do tego celu miksera.
Krok 3 - orzechowe kuleczki foto
Gotowa masa może się kleić do rąk dlatego można podsypać ją cukrem pudrem.
Krok 4 - orzechowe kuleczki foto
Formujemy kulki i obtaczamy w cukrze pudrze (jego nadmiar strzepujemy).
Krok 5 - orzechowe kuleczki foto
Gotowe kulki układamy na blasze w równych odstępach. Pieczemy w 175 st C około 15 minut aż ładnie popękają.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ifa

27.12.2015 09:39
Jakie fajne te orzeszki :-)

Wiktoria29

26.12.2015 20:08
mniam muszą być bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat