Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa tarta ze szpinakiem i fetą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tarta na słono Delecty 1 op
margaryna 125 g
woda 75 ml
szpinak mrożony 100 g
ser feta 100 g
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżeczka
śmietana kwaśna 200 ml
mleko 100 ml
jajko 1 szt
ser żółty 50 g
orzechy włoskie 50 mielone
orzechy włoskie 50 grubo siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa tarta ze szpinakiem i fetą

Kroki postępowania

1
Zagniatamy ciasto używając zawartości torebki z ciastem,zimnej margaryny,zmielonych orzechów (50 g) i wody. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 15 minut. Podpieczone na złoty kolor ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 1 - Orzechowa tarta ze szpinakiem i fetą foto
2
W rondelku roztapiamy masło,dodajemy posiekany czosnek i rozmrożony szpinak. Przesmażamy chwilkę i odstawiamy z ognia. Do szpinaku dodajemy rozgniecioną fetę.

Do miski wlewamy śmietanę i mleko,wbijamy jajko i roztrzepujemy rózgą. Wsypujemy fix z torebki oraz 1 łyżkę mielonych orzechów. Dodajemy starty ser i mieszamy.

Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak z fetą,zalewamy fixem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 2 - Orzechowa tarta ze szpinakiem i fetą foto
3
Pieczemy 35 minut w temp. 190 stopni.

Spożywamy na ciepło. Smacznego!
Krok 3 - Orzechowa tarta ze szpinakiem i fetą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 26.02.2014 17:12
wspaniałe połączenie smaków
Zdzisław 06.02.2014 07:20
dla mnie smaczne jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak