Orzechowa szarlotka z migdałową bezą

Orzechowa szarlotka z migdałową bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jabłka

    1,2 kg
  • masło

    25 g
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • Goździki całe Prymat

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka

CIASTO KRUCHE

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • orzechy włoskie

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    200 g
  • cukier

    1/3 szkl
  • żółtko jajek

    4 szt
  • kakao

    1 łyżka

BEZA

  • białko

    4 szt
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • sól

    szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • migdały

    50g (mielone)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta użyłam malaksera.
Krok 2 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia (21x30) i odstawić do lodówki na 30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki.
Krok 3 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
Jabłka obrać i skroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło z cukrem i wrzucić jabłka. Dodać goździki i cynamon. Prażyć, aż zmiękną. Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności od gatunku jabłek. Jak będą miękkie usunąć goździki.
Krok 4 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C i wstawić ciasto w formie na ok 20min.
Krok 5 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy zacznie sztywnieć dodawać partiami cukier. Mikser powinien być ustawiony na wysokich obrotach. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać zmielone migdały i delikatnie szpatułką wymieszać.
Krok 6 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
Kiedy spód będzie podpieczony, wyłożyć jabłka.
Krok 7 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
Zetrzeć na tarce jarzynowej kakaowe ciasto i wyłożyć bezę. Użyłam rękawa cukierniczego.
Krok 8 - Orzechowa szarlotka z migdałową bezą foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 5min. zmniejszyć na 170*C i piec przez 30min. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 20.03.2015 12:24
super apetyczne ciacho
Janina 07.03.2015 20:49
Pyszności;)
Kolorowa 07.03.2015 20:15
Smacznie ;)
irenka 07.03.2015 19:58
ale pyszniutka musi być ta Twoja szarlotka
Babeczka35 07.03.2015 19:20
Musi być pyszna:)
tytka 07.03.2015 17:56
fajny przepis
gosia56 07.03.2015 16:28
chętnie bym zjadł kawałeczek tej pyszności;)
ben-ka 07.03.2015 16:06
Ale kusisz !!! na sam widok ssie mnie w żołądku:)
V_kuchareczka 07.03.2015 15:57
przepysznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 07.03.2015 15:52
Pyszne ciasto!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat