Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa delicja

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT orzechowy (składniki na 1 biszkopt)

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
orzechy włoskie 5 dag, mielonych
orzechy włoskie 5 dag, siekanych
mąka 0,5 szklanki
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

MASA KAWOWA

mleko 0,6 litra
żółtko jajek 3 sztuki
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 0,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
cukier ok 2 łyżki do smaku
masło 1,5 kostki (300 gram)
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
alkohol do smaku

DODATKOWO

krakersy paczka mała
kajmak 1 puszka 500 gram
delicje 2 paczki

Porada

Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju spotkania, urodziny, imieniny, święta! Goście na pewno poproszą o dokładkę:) POLECAM!

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa delicja

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy. Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.
Krok 1 - Orzechowa delicja foto
2
Przed przekładaniem biszkopty ponczujemy
Krok 2 - Orzechowa delicja foto
3
MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką , budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy.
Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Do utartego stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Doprawiamy całość do smaku alkoholem.
Krok 3 - Orzechowa delicja foto
4
Mając upieczone biszkopty oraz przygotowaną masę przystępujemy do przekładania.
Kolejno nakładamy na siebie:
• Biszkopt orzechowy,
• połowa kajmaku,
• krakersy,
Krok 4 - Orzechowa delicja foto
5
W dalszej kolejności:
• połowa masy,
• delicje,
• połowa masy,
• biszkopt orzechowy,
• druga połowa kajmaku (po nałożeniu wykonujemy ozdobne wzorki na nim).




Krok 5 - Orzechowa delicja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 28.09.2016 15:52
superowe ciasto
KORAL 31.01.2016 09:32
Delicje........
dollce 22.01.2016 11:01
Pyszności :)
Kuchenka 21.01.2016 18:07
Rewelacyjnie wygląda i zapewne tak też smakuje
Poison1988 04.01.2016 07:54
wygląda super! :)
gusia1000 04.01.2016 01:57
Dobre ciasto.
msmariusz 03.01.2016 18:51
no smakowicie
jagoda5913 03.01.2016 17:39
piękne ciasto
iziona 03.01.2016 17:27
Wspaniałe ciasto.
agnieszka214 03.01.2016 16:01
Kuszace ciacho
iskierka.ag 03.01.2016 15:52
Ale apetyczne :)
cukiereczek 03.01.2016 15:47
wow ale rewelacja
Konczi 03.01.2016 15:29
Pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak