Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowo-owsiane ciasteczka

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasteczka z płatków owsianych i orkiszowych, połączone z masłem orzechowym i kakao to pyszny dodatek do kawy.

Składniki:

Lista składników:

płatki owsiane błyskawiczne 1 szklanka
płatki orkiszowe 1 szklanka
masło orzechowe 10 dag
masło 5 dag
orzechy arachidowe 5 dag
mleko 10 łyżek
kakao 3 łyżki
cukier 2 łyżki
wiórki kokosowe 0.5 szklanka
rodzynki 5 dag
orzechy włoskie siekane 5 dag
mleko w proszku 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 0.5 szklanki

Porada

Przygotowane ciasteczka włożyć do lodówki i schłodzić. Orzechy arachidowe zetrzeć na tarce lub zmielić w młynku do orzechów.

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowo-owsiane ciasteczka

Sposób przygotowania:

1
Masło, cukier, mleko i kakao włożyć do rondla, mieszając gotować przez 5 minut, dodać masło orzechowe, wymieszać.
Krok 1 - Orkiszowo-owsiane ciasteczka foto
2
Do gorącej masy wsypać płatki owsiane i orkiszowe. Dodać zmielone fistaszki, mleko w proszku, wiórki kokosowe, rodzynki, posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Opcjonalnie można dodać sok z cytryny lub spirytus do smaku.
Krok 2 - Orkiszowo-owsiane ciasteczka foto
3
Z masy uformować wałeczki o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 10-15 minut.
Krok 3 - Orkiszowo-owsiane ciasteczka foto
4
Następnie usunąć folię i ostrym nożem pokroić w krążki o grubości 10-12 mm.
Krok 4 - Orkiszowo-owsiane ciasteczka foto
5
Każde ciasteczko ze wszystkich stron obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Krok 5 - Orkiszowo-owsiane ciasteczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:33
Smakowite ciasteczka. Super połączenie smaków.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak