Orkiszowe tartaletki z zielonym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    100 g
  • jajka

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • Nadzienie:

  • śmietana 12%

    100 ml
  • jajka

    2 szt
  • brokuły

    50 g
  • ser feta

    50 g
  • pieprz

    1 szczypta
  • zielona papryka

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • por

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • mąka orkiszowa

    200 pełnoziarnista
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.

Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i wykładamy schłodzonym ciastem Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem aby równo rosło i pieczemy w 180 stopniach przez około 8 minut.

W tym czasie śmietanę, jajka, tabasco, fetę i lekko osączone z wody brokuły miksujemy.

Pora, cukinię, paprykę i papryczkę. kroimy w plasterki.

Na podpieczone ciasto układamy posiekanego pora, zalewamy sosem brokułowo serowym a na wierzch układamy po plasterku cukinii i papryki.

Posypujemy posiekaną papryczką chili i z powrotem wkładamy do piekarnika.

Pieczemy około 40 minut aż sos się zetnie.

Wedle uznania możemy podać posypane pokruszonymi kawałeczkami fety.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
hastalavista 06.06.2017 00:13
ciasta z mąką orkiszową chyba jeszcze nie próbowałam, chętnie przekonam się jak smakuje, zwłaszcza, że tartaletki wyglądają naprawdę smakowicie :)
Grazyna0211 02.06.2017 14:57
smaczne danie
goofy9 07.11.2012 16:36
świetny przepis, bardzo ciekawy
Mienta 15.04.2012 12:52
dzięki za komplementy:)
Rafał10 15.04.2012 11:29
Zdjęcia super ! Przepis wydaje się smakowity, jak będę robiła jakieś przyjęcie to poczęstuję Twoim daniem gości :)
iziona 15.04.2012 07:49
Super! Masz śliczne zdjęcia przy przepisach:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat